Home

BEDANKT

Image

ZUID-AFRIKA
Mijn mening over Zuid Afrika:
het is een erg mooi land, heel groen met nog erg veel ruimte. Het heeft een heerlijk klimaat, hooguit wat te warm in de zomer. Wij waren in 10 à 15 minuten op het strand. En in enkele uren zat je midden in de prachtige, ruige natuur voor uitstapjes.
De bevolking is vriendelijk, hartelijk, warm, vrolijk, opgewekt.
Maar een groot nadeel is de onveiligheid en dus onvrijheid. Zeker als blanke en als vrouw.
Toen ik dat ene weekend “thuis” was gebleven, vroeg Linda of ik de hond wilde lenen om mee te wandelen. Ik had het heel graag gedaan, maar ik durfde niet: niet om de hond, maar voor mijn eigen veiligheid. Ik vroeg er later naar aan Deon. Hij zei dat ik goed gehandeld had: het is veel te gevaarlijk buiten de hekken van M.O.P. Je zag er ook wel eens in het veld een man lopen met een geweer. En dat is waarschijnlijk niet alleen voor slangen.

MOTHER OF PEACE

De laatste dagen

Image

DONDERDAG (24 april)
’s Morgens, als wij boodschappen doen, laat ik enkele foto’s ontwikkelen. Hier zal ik later een collage van maken en dit in het huis van Lorraine cadeau geven.

Tussen de middag krijgen wij een lunch aangeboden t.g.v. het afscheid van Deon: hij gaat nl. voor 3 weken op (werk)vakantie in Nederland. Hij zal daar mensen van Be More bezoeken en Koninginnedag en Bevrijdingsdag in Nederland meemaken.
Ik vraag me af hoe ze het zonder hem redden bij Mother of Peace!

Als lunch krijgen wij: gele rijst, een bruine saus, witte bonen in tomatensaus en salade. Het toetje: custardpudding (zoals mam die vroeger maakte), glibberige geleipudding en stukjes perzik. Best lekker allemaal. Het is klaargemaakt door Regina.

VRIJDAG
Tussen alle bedrijven door heb ik steeds aan de boeken gewerkt. Die zijn eindelijk klaar.

Vrijwilligersdag

Image

VRIJWILLIGERS-DAG
Woensdag is een heel aparte dag: vrijwilligersdag.
Dit betekent dat (bijna) alle vrijwilligers van BeMore-projecten in de buurt van Durban (bijna) alle BeMore-projecten gaan bezoeken onder leiding van contactpersoon Tessa.

Wij treffen elkaar bij THE Three.
THE Three is een begrip in de hele omgeving. Het is dicht bij Mother of Peace: een oude, grote, brede boom met een grasveld ervoor. Het is elke woensdagmorgen een ontmoetingsplek voor vrouwen. Ze komen vaak van heel ver. Soms hebben ze kleine kinderen bij zich. Ook zitten er enkele mannen rondom.
De vrouwen zingen en bidden onder leiding van enkele voorgangsters. Ook krijgen ze informatie over vanalles: medisch, politiek, nieuwe wetten e.d. Het is jammer dat alles in het Zulu is, dus wij verstaan er niets van.
Ze krijgen er zakken en dozen met donaties die worden verdeeld: kleren, voedsel, speelgoed.

Maandag / Dinsdag

MAANDAG (21 april)
Het heeft nog de hele nacht doorgeregend. ‘s Morgens is alles doorweekt. Dit betekent dat de kinderen niet naar school kunnen: de zandwegen naar de school zijn onbegaanbaar.
Wij kunnen wel boodschappen doen: dit is allemaal te bereiken over verharde wegen.
’s Middags werk ik veel aan de boeken.
’s Avonds kook ik in het huisje van Lorraine: macaroni. Thandeka (van een ander huisje) en Zodwa helpen mee met koken. Ze vinden het allemaal lekker.
Ik help de nieuwe jongen (17) met de afwas.

DINSDAG ( 22 april)
Vandaag heb ik weer Daycare-beurt.
Het is best fris buiten dus hebben de kinderen allemaal warme truien of jasjes aan. Enkelen dragen een warme wollen muts, die ze nog een hele tijd in de klas ophouden (zie foto bij een vorig bericht).

Weekend

Wij gaan weer een weekend weg: naar de Drakensberge en Lesotho.

Op VRIJDAG (19 april) vertrekken wij, weer in de rode bus van Peet. Wij rijden richting het westen. Het landschap verandert langzaam. Van een lieflijk heuvellandschap wordt het ruiger. Eerst zien we meer aangeplante pijnboombossen (voor papier en hout om meubels van te maken). Later wordt het kaler, met meer hoog gras. Wij zien prachtige vergezichten.

Wij overnachten in een Guesthouse: een groot huis met een huiskamer met houtkachel, een keuken en rondom enkele slaapkamers. Peet en zijn assistent Samson (een vrolijke zwarte man) koken voor ons. Daarna gaat iedereen vroeg naar bed.

ZATERDAG:
Wij rijden door een uitgestrekt landschap. Hier en daar is er een wei met vee (vaak Friese koeien) of een stukje akker tussen braakliggend terrein. Wat een ruimte is er hier nog!
Bij een mooie Lodge stappen wij over in landrovers.

Veel foto's!

Image

Hierbij heel veel foto's.
Het was inderdaad even wennen thuis. Ik moest gisteren bij alles nadenken waar het ook al weer stond en hoe ik dat ook al weer steeds deed.
En de eerste nacht in mijn bed: als ik wakker werd moest ik heel diep nadenken voor ik wist waar ik was.

Meer tekst volgt nog.


Foto 1: aan het strand
Foto 2: in de boot
Foto 3: nog eens de olifant
Foto 4: een gnoe
Foto 5: mooi uitzicht
Foto 6: een nieuwsgierige giraf
Foto 7: een WC-tje in het wildpark!!
Foto 8: het kerkje van Mother of Peace
Foto 9: Mother of Peace-schildering op een muur
Foto 10: een jongen wordt kaalgeschoren voordat hij 's maandags weer naar school gaat / naast hem wordt gepoetst
Foto 11: Victoria-Market in Durban
Foto 12: op een terras in Durban
Foto 13: zandsculpturen op het strand van Durban
Foto 14: de blinkende Shopping-Mall

Thuis!!!

Hallo allemaal,

Ik ben weer thuis!!!
Maar jullie hebben nog veel tegoed vanmij.
Want de laatste twee weken was internet erg slecht bereikbaar daar bij Mother of Peace.
Ik zal zo voor en na nog wat berichtjes over de laatste week plaatsen en ook nog wat foto's. Dus blijf kijken.

Groetjes, en tot ziens een dezer dagen

Foto's / donderdag

Image

Donderdag
Ik bezoek vandaag een basisschool (Inkwali Primary School) waar veel kinderen van M.O.P naar toe gaan. Wij vertrekken met meer dan 20 kinderen, Gerdy en ik in het busje van Deon. Wij slaan nu vóór de brug een zandweg in. Deze gaat een heel eind steil omhoog over kronkelpaadjes van zand. Wij zien prachtige uitzichten alle kanten op.
Maar het mooist is de plek van de school: bovenop een bolle berg met aan alle kanten een ver uitzicht. Aan één kant zie ik zelfs de zee.
Wat de school betreft: ik ben op het ergste voorbereid door anderen en doordat ik vaak op TV schooltjes in de Derde Wereld gezien heb. Daarom valt het me hier best mee. Maar toch: grote lokalen met ca. 45 kinderen per klas, afbladderende muren, slechts één kast, andere spullen liggen op stapels op tafels.

Ik bezoek de 3 laagste klassen.

Foto's!!!!! / woensdag

Image

Hallo allemaal. Eindelijk kan ik even iets typen. De ene keer zit ik klaar om te internetten en dan valt net de stroom uit, dan heb ik net een mail van Diny beantwoordt als internet uitvalt. Dat blijft het hele weekend zo.
Ook was ik het weekend weg, maar daarover later.

Eerst woendag:
Ik ga met Byron boeken kopen. Wij gaan naar een grote Shopping-Mall. Het lijkt wel een Oosters paleis, alles marmer en glitter. Wel 20x groter en mooier dan de Heuvelgalerie in Eindhoven En dat terwijl we net langs een arme sloppenwijk reden.

Maar wij vinden er boeken, precies wat ik zoek: Eerste Leesboekjes, steeds 3 van hetzelfde niveau. Ook heel eenvoudige informatieve boeken, waaronder een eenvoudig woordenboekje Zulu-Engels.
Als de kassiere hoort, waar de boeken voor zijn, krijgen wij nog korting. Zij worden dus van mijn sponsorgeld betaald.

maandag /dinsdag

Frank, het wil toch nog steeds niet lukken met de foto's. Ik heb jouw instrukties precies opgevolgd, dacht ik. Maar ik heb gisteren wel een uur geprobeerd om ze op de weblog te zetten. Zonder resultaat.

Maandag: ik ben alweer op de helft van mijn verblijf hier. Ja, Marion: aan de ene kant gaat het langzaam hier omdat je heel intensief bezig bent de hele dag. Maar aan de andere kant vliegt de tijd hier ook. Een dag is zo om.

Vandaag heb ik veel aan de boeken gedaan.
Van 11.00u tot ca. 14.00u doen wij boodschappen en halen op de terugweg een groepje kinderen op bij hun school. Deze blijkt dichtbij te liggen: dichtbij de brug waar wij altijd over moeten als wij ergens naartoe gaan.

boeken / Durban

Zaterdag:
vandaag spit ik de boeken door. Die in de kasten zijn nog redelijk goed. In de dozen zit vanalles: goede, nog nieuwe, maar er zijn er ook bij die bijna vergaan zijn, waar de muizen aangezeten hebben en waar echte boekenwurmen in zitten, eentje zelfs van ca. 2 cm. lang.
Ik sorteer ze allemaal en zet ze per groep in de kasten. Ook maak ik een begin met het plakken en repareren van enkele boeken.

Als ik tussendoor een stukje rondwandel over het terrein, krijg ik van Linda nog een stapeltje boeken in mijn handen geduwd. Enkele jongetjes komen op mij af. Zij bekijken de boeken en ontdekken er een boek van Robin Hood bij. Dat willen ze gelijk bekijken. Wel alleen de plaatjes. Lezen is te moeilijk en te veel.

Gisteravond en ook vanavond neem ik enkele boeken mee naar de kinderen in mijn huisje. Ze worden gretig gelezen en bekeken. De meiden hier kunnen wel best goed Engels.

Zondag:

Bibliotheek e.a.

Woensdag met Byron, onze projectleider gaan praten met Lorraine, de huismoeder in mijn huisje. Hij heeft haar uitgelegd waarom ze niet zelf (en zeker niet ik) aan zo'n testjes over de gevoelens van kinderen moet beginnen. Misschien kunnen dat andere mensen doen die daarvoor zijn opgeleid. Byron heeft het over mensen van Mauritius, die nog een keer voor langere tijd komen (hoewel die eigenlijk Frans spreken) of over zijn eigen moeder, die kinderpsychologie heeft gestudeerd en erg goed is daarin.

Later hebben wij, de vrijwilligers, samen overleg met Byron en daarna met Tessa, de Nederlands-sprekende contactpersoon van BeMore rondom Durban.
In overleg met Tessa en Byron besluit ik om wat minder met de andere activiteiten mee te doen en eindelijk eens wat tijd te besteden aan iets van een Bibliotheek.

weekend/creche/pannenkoeken

Hallo allemaal,

Sorry, dat ik gisteren niets van mij heb laten horen. Ik heb gistermiddag in het inernetcafe 1 uur geprobeerd om foto's te versturen. Maar dat lukte niet. En gisteravond in "ons" kantoortje was internet niet in de lucht.

Het verslag van het weekend:
Zaterdag 's middags komt Peet ons ophalen in een rood busje. Peet is een echte Afrikaan in de betekenis die ze er hier in ZuidAfrika aan geven: groot, stevig, fors, blank en Afrikaans (is dus een soort Nederlands) sprekend. Tegen ons praat hij Engels, maar als wij iets in het Nederlands zeggen, verstaat hij het ook allemaal.
Hij is gedurende het hele weekend onze gids, reisleider, chauffeur, kok.

Wij rijden langs Durban, door groene heuvels, vol suikerriet naar het noorden. Daar verandert de omgeving in Eucalyptus-plantages: grote velden met eucalyptusbomen. Die worden gebruikt om papier te maken, maar vooral als steunpalen in de mijnen.

groen/brand

Wat mij hier opvalt is dat het hier erg groen is.Zelfs flatgebouwen en autowegen staan tussen groene struiken en bomen. Het regent hier dan ook op tijd. En de temperatuur is heel aangenaam, nu tenminste.
De vogels lijken veel op die bij ons, maar zijn toch anders: andere mussen, merels, kraaien, kwikstaarten enz.
Onderweg terug van het ziekenhuis zagen wij ergens langs de weg bij een prullebak drie of vier aapjes, gewoon in het wild!!

's Avonds zitten wij bij Lisa en Noortje te eten(lekkere pastasalade) als wij ineens een raar geluid horen. Achter de huisjes zien we een rode gloed in het donker.
Het blijkt dat ze een veld suikerriet aan het platbranden zijn: er dwarrelen steeds asvlokjes op onze tafel.
Ze doen dit om ongedierte (als slangen!) te verjagen en om meer suiker uit het riet te halen (!?)

strand/ziekenhuis

Nou, ik heb eigenlijk heel veel te vertellen. Ik zal het zo kort mogelijk proberen te houden.

Antwoord op de vraag van Wilma: de huismoeders wonen dag en nacht bij de kinderen, soms met hun eigen kleine kinderen erbij. Ik geloof dat zij daarvoor betaald krijgen. Af en toe hebben zij enkele dagen vrij. Elke huismoeder is anders en dus gaat het er in elk huisje anders aan toe. Lorraine, de huismoeder in mijn huis, heeft alles goed in orde. Het huisje is schoon, de grootste meiden kunnen heel veel zelf.
Lorraine is ook erg goed bij. Zij heeft vanalles gestudeerd. Toen ik gisteren bij haar kwam, zat ze in een boek van Barbara Wood te lezen!

Alle berichten

Ria Hurkxkens

Name: Ria Hurkxkens
Leeftijd: 64

Was vrijwilliger bij Mother of Peace van 31 mrt 2008 tot 26 apr 2008

Over mij:

Ik ben gescheiden, moeder van Frank(23) en Vicky(17), en een beetje van Rik(18,vriend van Vicky). Ik werk in enkele

Meer...